Cetatea Halmyris

Language:

Cetatea romana de la Halmyris se gaseste pe teritoriul actualei localitati Murighiol, judetul Tulcea, la 2km SE de sat si 200m N de soseaua Murighiol – Dunavatul de Sus, 1,5 km sud de bratul Sfantul Gheorghe.
Zona are dovezi de locuire inca din perioada pre-romana, in apropierea cetatii romane fiind identificata si cercetata o necropola getica. Cercetarile arheologice de amploare au inceput in 1981, continuind si astazi. Cetatea are o forma trapezoidala cu latura mica spre nord. In sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri si valul de aparare. Langa cetate se gaseste asezarea civila de epoca romana, atestata printr-o inscriptie (unicat in Imperiul Roman) care mentioneaza “satul mariarilor”, apartinatori flotei dunarene Classis Flavia Moesica. Tot la Halmyris, in cripta basilicii, au fost descoperite moastele celor mai vechi martiri crestini atestati in Dobrogea, Epictet si Astion. Cetatea a continuat sa functioneze pana la inceputul secolului al VII-lea d.Hr.
Cercetarile arheologice sunt efectuate de un colectiv condus de Mihail Zahariade (Institutul de Tracologie Bucuresti). Florin Topoleanu (ICEM Tulcea), Cristian Olariu (FIB), Alexandru Madgearu si Myrna Phelps sunt membri ai colectivului de cercetare.